Afgelopen september startte de Gemeente Rijssen-Holten een initiatief om haar online toegankelijkheid te verbeteren voor laaggeletterden, in samenwerking met Tolkie. Het doel was om informatie op de gemeentelijke website beter begrijpelijk te maken voor álle inwoners, in lijn met de inclusieve doelstellingen van de gemeente.

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven presenteerde wethouder Bert Tijhof trots de lancering van Tolkie Leeshulp op de website van de gemeente. Tijhof benadrukte het belang van begrijpelijke communicatie: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen de teksten op onze website goed kan begrijpen. Daarom hebben we nu deze leeshulp. Dit hulpmiddel legt moeilijke woorden uit en maakt een samenvatting van de tekst, zodat iedereen de informatie beter kan volgen.”

Waarom werken met Tolkie?

Rijssen-Holten koos voor Tolkie vanwege de specifieke focus op laaggeletterden. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven, wat het gebruik van overheidsdiensten kan bemoeilijken. De leeshulp van Tolkie biedt niet alleen uitleg van moeilijke woorden, maar maakt ook samenvattingen van teksten, zodat de informatie eenvoudiger te begrijpen is.

De leeshulp is er voor alle inwoners

Naast het uitleggen van moeilijke woorden biedt de leeshulp ook een samenvatting van de tekst, wat vooral handig is voor inwoners die niet voldoende tijd hebben om lange stukken te lezen. “De leeshulp is er voor alle inwoners,” aldus de gemeente. “Dit hulpmiddel is niet alleen nuttig wanneer u een woord niet begrijpt, maar ook als u niet zoveel tijd hebt om de hele tekst te lezen.”

Innovatief en inclusief

Met de inzet van Tolkie toont Rijssen-Holten aan hoe een samenwerking met innovatieve oplossingen een grote maatschappelijke bijdrage kan leveren. Door de introductie van Tolkie Leeshulp zorgt de gemeente ervoor dat alle inwoners, ongeacht hun leesvaardigheid, toegang hebben tot belangrijke gemeentelijke informatie.