Tips voor de werving van ervaringsdeskundigen

Stichting ABC en enkele voorlopende gemeenten en organisaties delen hun tips voor het werven van ervaringsdeskundigen laaggeletterdheid:

  1. Denk voor je start met werven na over welke verschillende profielen vertegenwoordigd moeten zijn in de groep van ervaringsdeskundigen. Hoe zorg je voor een goede representatie van de laaggeletterden in de regio. Bijvoorbeeld: NT1 en NT2, werkend en niet-werkend en verschillende leeftijden.
  2. Bepaal de vindplaatsen van deze verschillende mensen. En denk na hoe en via wie je op deze plekken mensen kunt benaderen.
  3. Maak gebruik van je netwerk: via via lukt het vaak makkelijk om mensen te werven. Benader ook organisaties buiten je netwerk om alle doelgroepen te bereiken.
  4. Wil je werkenden of jongeren werven? Onderzoek of dit kan in samenwerking met MBO- en VO-scholen (denk bijvoorbeeld aan vroegtijdig schoolverlaters) en werkgevers.
  5. Wees niet te streng bij het werven: iemand hoeft nog geen taalscholing gehad te hebben om ervaringsdeskundige te kunnen worden.
  6. Wees je ervan bewust dat er altijd een groep laaggeletterden blijft die het niet ziet zitten om actief te worden als ervaringsdeskundige. De poule van ervaringsdeskundigen is daarom nooit een volledige representatie van alle laaggeletterden.

Vergelijkbare berichten